Termékek Menü

FOKOS21 - A XXI. századi Fokos

 

Vasarlasi feltetelek Adatvedelmi nyilatkozat Kapcsolat Facebook Google Youtube Pinterest


A FOKOS21 a rendkívüli történelemmel rendelkező harci fegyver újragondolása a XXI. századi környezetnek megfelelő alkalmazásokra. Az eszközt sokoldalú felhasználásra és extrém szituációkra terveztük. Könnyű, gyors és agilis szerszám, amelynek használatát egyszerű elsajátítani, de nehéz benne mesternek lenni. Bár a teljesítménye nehéz túlélő feladatok követelményeinél mutatja meg magát, könnyű hordozhatósága lehetővé teszi, hogy elkísérjen a mindennapokban, akár városi környezetben is.

A FOKOS21 full tang szerkezetű, azaz a penge acélja és a markolat egyetlen nagyszilárdságú rozsdamentes krómacél lemezből készül. Ezáltal a markolat rendkívül ellenálló, de mégis képes elnyelni a csapások keltette rezgéseket. A csontváz szerkezet a tökéletes egyensúlyt szolgálja. A markolatrészen lévő szerkezetkönnyítő elemek alkalmasak karabiner vagy rögzítő kötél csatlakoztatására. A fejrészen a vágó él elsődlegesen vágásra és hasításra, az ék pedig a maximális zúzóerő kifejtésére lett kialakítva. Használható vágásra, hasításra, törésre, szeletelésre, szúrásra, kalapálásra, lyukasztásra, ásásra, feszítésre, gyalulásra, rovátkolásra, zárak, dolgok felnyitására, kövek és falak leküzdésére, szélvédő áttörésére, szögkihúzásra, hatlapfejű csavarhúzásra, biztonsági övfeszítő átvágására és még ennél is többre. A FOKOS21 egy multifunkcionális szerszám, amit sokkal többféle dologra fogsz használni, mint azt gondolnád!

BEMUTATÓ VIDEÓ

Amennyiben több videót szeretnél látni a FOKOS21-ről, keresd fel Youtube csatornánkat!
Képeinket pedig a Pinteresten megtalálod, de követheted a Facebook oldalunkat is!

 MI A FOKOS?

A fokos egy multifunkcionális eszköz, harci fegyver és munkaeszköz egyben, amely hosszú múltja során számos formában létezett. Különlegessége a baltákhoz képest a fej vágó élével átellenes oldalon található fok, amely formától függően szúrásra vagy zúzásra is alkalmassá tette az eszközt.

 

TÖRTÉNELEM

A fokos első írásos beszámolói i. e. 2600 környékéről származnak,  azaz több mint 4600 éves múltra tekint vissza. Első használói ázsiai lovas népek voltak. Európába először a szkíták révén került, ahol a görögök sagaris néven hivatkoztak a fegyverre. A későbbi idők folyamán a hunoknál és avaroknál is feltűnt, majd végül az Európát végigportyázó magyaroknál, ahol végül az első világháborúig használatban maradt a csatatereken.
A harci fegyverként használt fokos előnye abban volt, hogy egyetlen eszközben egyesítette a vágó és szúró funkciót. A fokos fejének kialakítása és a fokos nyelének hossza az idők során folyamatosan alkalmazkodott az ellenfelek védelméhez, páncélzatához, hiszen a hosszú története során számos ellenféllel került szembe kezdve a hoplitáktól a kataphraktokon, a középkori lovagokon és janicsárokon át a modern sorkatonákig.

MITOLÓGIA

A fokos a magyarság egyik legmisztikusabb fegyvere. Számos monda és legenda kapcsolódik hozzá, amelyben a fokos a gonosz és a sötétség elleni küzdelem legfontosabb eszköze. Az egyik leghíresebb történet a Szent László mondakörhöz kapcsolódik, amelyben a magyar király egy hosszú nyelű fokossal győzi le az íjjal sebezhetetlen kun harcost. A fokos fontos szerepet töltött be a harcokban, az avatási rítusokban, a párbajokon, esküvőkön és a mulatságokon bemutatott táncok kiegészítő eszközeként, ezért a szükségszerű használaton túlmenően egyfajta kultikus nemzeti tárggyá is vált a magyarság körében.

MITŐL MŰKÖDIK?

Felmerülhet a kérdés, hogy mitől annyira hatékony eszköz a fokos, hogy 5 évezreden keresztül használatban maradt és még a mitológiában is szerepel? A választ a fokosok öt fő jellemzője adja meg:

ALACSONY TÖMEG: a fokos könnyű fegyver, még a leghosszabb verziók sem haladták meg az egy kilós tömeget, ami lehetővé tette a mindennapi viselést, illetve megkönnyítette a csaták során a harcos által cipelt súlyt. A mindennapos használat lehetővé tette az eszköz forgatásának alapos elsajátítását. A könnyű hordozhatóság felbecsülhetetlen, hiszen ha nincs nálad, nem mentheti meg az életed!

HOSSZÚ ERŐKAR: a fokos alacsony tömege a becsapódási erőre negatív hatással van, amit a relatív hosszú nyél ellensúlyozni tud. A becsapódási erőt a tömeg és a sebesség határozza meg. A fokost sokan a kar meghosszabbításának is tekintik.

KIS BECSAPÓDÁSI FELÜLET: a fokos vágó éle rövid, ami kis becsapódási felületen összpontosítja az ütés erejét, megnövelve az átütő képességet.

KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG: a legtöbb baltaféléhez képest a fokos relatív kis feje révén rendkívül kiegyensúlyozott, így nagyon könnyű elsajátítani a használatát. A kiegyensúlyozás révén a rövidebb verziók célba dobásra is alkalmassá váltak

KITARTÁS: mivel a fokos könnyű és jól kiegyensúlyozott, ezért kitartóan lehet forgatni, ami nagyon jól jön, ha az ember túlerővel találja magát szemben, ami a magyarok harcai során elég gyakran előfordult.

PARAMÉTEREK

KIKNEK AJÁNLJUK?KIRÁNDULÓKTÚRÁZÓKVADÁSZOKHORGÁSZOKHARCMŰVÉSZEKZOMBIŐRÜLTEKAPOKALIPSZIS-HÍVŐKGAMEREKBARKÁCSOLÓKFEGYVERGYŰJTŐKRENDVÉDELMISEKFÉRFIVÁ VÁLÓKBARANTÁZÓKCSERKÉSZEKSZÓRAKOZNI VÁGYÓKAUTÓSOK

 

AKIK KIPRÓBÁLTÁK


Krisztián
A fokost a tépőzáras tartóval a MOLLE felfüggesztéses hátizsákomra könnyen fel tudtam rögzíteni, így kiválóan alkalmas "jó ha nálam van" esetekre túrák során vagy az autómban vészhelyzetek esetére.

 

 Dénes
Horgászként sok időt töltök a szabadban így minden eshetőségre készen kell álljak. A Fokos 21 számomra egy olyan praktikus és megbízható multifunkciós eszköz aminek bármikor hasznát veszem. Külön öröm, hogy mindez egy történelmi eszköz modern megtestesülése.

 

 Lajos
Az autómban tartom a fokost és megnyugvással tölt el, hogy baj esetén van egy olyan eszközöm, amellyel az előforduló problémákat leküzdhetem. Az sem hátrány, hogy egy igazoltatás során sem okoz gondot, hogy nálam van.

 

 

 
PARTNEREK
 

A FOKOS21 gyártása során kifejezetten figyelünk a környezeti terhelés minimalizálására. A csomagok kiszállításánál is a környezetbarát megoldást kerestük. A csomagok a Pick Pack Pont gyűjtőjáratain utaznak az átvételi pontokra, így nincs szükség az utakat még zsúfoltabbá tevő extra járatok indítására és hozzájárulunk, hogy éves szinten a Pick Pack Pont 1275 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélje meg környezetünket, levegőnket és vizeinket – ez annyi amennyit 25.000 db felnőtt fa szűr ki a levegőből egy év alatt!