Termékek Menü

FOKOS21 - A XXI. századi FOKOS

Ár:
17.550 Ft
Gyártó cikkszám: F21-1
Várható szállítás: 2019. április 25.
Szállítási díj: Ingyenes
Elérhetőség: Raktáron
Magasság: 420 mm
Szélesség: 118 mm
Vastagság: 4 mm
Súly: 392 g
Élhossz: 40 mm
Anyag: 5CR15 / X45CrMoV15 / DIN 1.4116
Keménység: 52-53 HRC
Bevonat: fekete oxid
Szín: fekete
Szerkezeti felépítés: full tang
Markolat: paracord
Tartozékok: élvédő, MOLLE kompatibilis tartó, tok
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A FOKOS21 a rendkívüli történelemmel rendelkező harci fegyver újragondolása a XXI. századi környezetnek megfelelő alkalmazásokra. Az eszközt sokoldalú felhasználásra és extrém szituációkra terveztük. Könnyű, gyors és agilis szerszám, amelynek használatát könnyű elsajátítani, de nehéz benne mesternek lenni. Bár a teljesítménye nehéz túlélő feladatok követelményeinél mutatja meg magát, könnyű hordozhatósága lehetővé teszi, hogy elkísérjen a mindennapokban, akár városi környezetben is.

A FOKOS21 full tang szerkezetű, azaz a penge acélja és a markolat egyetlen nagyszilárdságú rozsdamentes krómacél lemezből készül. Ezáltal a markolat rendkívül ellenálló, de mégis képes elnyelni a csapások keltette rezgéseket. A csontváz szerkezet a tökéletes egyensúlyt szolgálja. A markolatrészen lévő szerkezetkönnyítő elemek alkalmasak karabiner vagy rögzítő kötél csatlakoztatására. A fejrészen a vágó él elsődlegesen vágásra és hasításra, az ék pedig a maximális zúzóerő kifejtésére lett kialakítva. Használható vágásra, hasításra, törésre, szeletelésre, szúrásra, kalapálásra, lyukasztásra, ásásra, feszítésre, gyalulásra, rovátkolásra, zárak, dolgok felnyitására, kövek és falak leküzdésére, szélvédő áttörésére, szögkihúzásra, hatlapfejű csavarhúzásra, biztonsági övfeszítő átvágására és még ennél is többre. A FOKOS21 egy multifunkcionális szerszám, amit sokkal többféle dologra fogsz használni, mint azt gondolnád!

A fokos első írásos beszámolói i. e. 2600 környékéről származnak,  azaz több mint 4600 éves múltra tekint vissza. Első használói ázsiai lovas népek voltak. Európába először a szkíták révén került, ahol a görögök sagaris néven hivatkoztak a fegyverre. A későbbi idők folyamán a hunoknál és avaroknál is feltűnt, majd végül az Európát végigportyázó magyaroknál, ahol végül az első világháborúig használatban maradt a csatatereken. A harci fegyverként használt fokos előnye abban volt, hogy egyetlen eszközben egyesítette a vágó és szúró funkciót. A fokos fejének kialakítása és a fokos nyelének hossza az idők során folyamatosan alkalmazkodott az ellenfelek védelméhez, páncélzatához, hiszen a hosszú története során számos ellenféllel került szembe kezdve a hoplitáktól a kataphraktokon, a középkori lovagokon és janicsárokon át a modern sorkatonákig.

A fokos a magyarság egyik legmisztikusabb fegyvere. Számos monda és legenda kapcsolódik hozzá, amelyben a fokos a gonosz és a sötétség elleni küzdelem legfontosabb eszköze. Az egyik leghíresebb történet a Szent László mondakörhöz kapcsolódik, amelyben a magyar király egy hosszú nyelű fokossal győzi le az íjjal sebezhetetlen kun harcost. A fokos fontos szerepet töltött be a harcokban, az avatási rítusokban, a párbajokon, esküvőkön és a mulatságokon bemutatott táncok kiegészítő eszközeként, ezért a szükségszerű használaton túlmenően egyfajta kultikus nemzeti tárggyá is vált a magyarság körében.